Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Słodkie paluchy francuskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jeśli robimy z gotowego ciasta francuskiego wystarczy zacząć je robić na pół godziny przed umówionym przyjściem gości i już mamy świeże paluchy nie wymagające dużo pracy ani kosztów. Doskonałe zarówno do kawy lub herbaty jak i do piwa.

Słodkie paluchy francuskie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Słodkie paluchy francuskie

 

  • 1 ciasto francuskie
  • 1 jajko
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Słodkie paluchy francuskie
Rozłożyć ciasto francuskie. Jajko rozbełtać i pędzelkiem posmarować ciasto. Pokroić na paski o szerokości około 1,5 centymetra. 
Wymieszać sezam z cukrem. Obficie posypać ciasto. Poszczególne paski skręcić. Rozłożyć na papierze do pieczenia zachowując odstęp. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 12 minut.   
słodkie paluchy francuskie
Wymieszać 3 łyżki sezamu z dwoma łyżkami cukru
słodkie paluchy francuskie
Płat ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem
słodkie paluchy francuskie
Paski ciasta skręcone i przygotowane do pieczenia

Tagi:

ciastka