Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Francuskie paluchy z malinami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne paluchy z malinami z ciasta francuskiego

Francuskie paluchy z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie paluchy z malinami

 

  • ½ ciasta francuskiego
  • 200g malin
  • Cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka 3,2%

 

Sposób przygotowania:

Francuskie paluchy z malinami
Ciasto przekrawamy wzdłuż długości (potrzebujemy połowę opakowania ). Ciasto przekrawamy w podłużne paseczki (wyszło 6 paluchów), następnie każdy pasek nacinamy po bokach w jodełkę, na środku układamy maliny, posypujemy cukrem waniliowym i zawijamy do środka paseczki ciasta – utworzymy podłużny paluch. Żółtko roztrzepujemy z łyżką mleka i smarujemy nim paluchy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut do zarumienienia ciasta. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Francuskie paluchy z malinami
ciasto dzielimy na podłużne paski i nacinamy jodełkę
Francuskie paluchy z malinami
na środku każdego paska układamy świeze malinki
Francuskie paluchy z malinami
następnie posypujemy dość obficie cukrem waniliowym
Francuskie paluchy z malinami
zawijamy ciasto i smarujemy żółtkiem z mlekiem

Tagi:

ciasto