Sposób przygotowania:
Słodko kwaśny obiad
Jeśli przyrządzamy skrzydełka to dokładnie je czyścimy odcinamy lotki i przekrawamy skrzydełka na pół w miejscu zgięcia. Jeśli mamy całego kurczaka również go czyścimy i porcjujemy do niezbyt duże kawałki. Następnie nacieramy mięso przyprawą do kurczaka , układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C. Pieczemy ok. 1 godziny. Wyjmujemy naczynie z piekarnika , odkrywamy, lekko odparowujemy (jeśli nie chcemy by kurczak był zbyt tłusty możemy zlać wytopiony tłuszcz). Wlewamy sos słodko kwaśny , przykrywamy i ponownie wstawiamy do piekarnika zmniejszając temp. do 160*C .Tak dopiekamy jeszcze ok.30 min. Sos musi się zagotować w mięsku. Skrobiemy ziemniaki, gotujemy w osolonej wodzie. Odlewamy, suszymy i rozgniatamy. Podajemy z upieczonym kurczakiem.