agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Kurczak w marynacie słodko- kwaśnej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kurczak pieczony w marynacie miodowo- cytrynowej

Kurczak w marynacie słodko- kwaśnej

Składniki:

Kurczak w marynacie słodko- kwaśnej

 

  • kurczak udka, skrzydełka 1 kg
  • sok z cytryny z 0,5 sztuki
  • miód 3 łyżki
  • sól 2 szczypty
  • pieprz 2 szczypty
  • bazylia 1 szczypta
  • oregano 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Kurczak w marynacie słodko- kwaśnej
Udka, skrzydełka z kurczaka umyć dokładnie pod bieżącą wodą, następnie. W kubku wymieszać miód z sokiem z cytryny oraz z solą i pieprzem, bazylią i oregano, wymieszać dokładnie całość. Poszczególne części z kurczaka obtoczyć dokładnie w marynacie. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby mięso z kurczaka nabrało smaku marynaty. Smażyć na grillu lub w piekarniku nagrzanym do temperatury około 180- 190 stopni C, przez około 30 min często obracając i polewając marynatą.