marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Słodko-pikantna pizza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pizza jest najbardziej popularnym i cenionym daniem na obiady lub kolacje,a nawet przyjęcia.Ma wiele wariantów,a czasem podaje się ją w mieszanych smakach.

Słodko-pikantna pizza

Składniki:

Słodko-pikantna pizza

 

  • 300 g.mąki pszennej,
  • 7 dag.drożdży,
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 1-2 łyżki oleju na blachę,
  • 100 g.kurczaka wędzonego,
  • puszka ananasa w krążkach,
  • puszka kukurydzy w zalewie,
  • 2 świeże duże papryki,
  • 1 średnia czuszka,
  • 35 g. oliwek czarnych bezpestkowych,
  • 1/2 kg.słodkich pomidorków bułgarskich,
  • szczypta ziół do posypania,
  • starty żółty ser,
  • pasta "Ajwar" lub ketchup do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Słodko-pikantna pizza
Przygotować zaczyn z drożdży, cukru i letniej wody w średniej miseczce. Odstawić na kwadrans pod nakryciem, a potem do dużej miski przesiać mąkę, dodać zaczyn, sól i oliwę. Wyrobić i zagnieść oraz odstawić na półtorej godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Krążki ananasa, oliwki i kukurydzę wyjąć i odsączyć na osobnych sitkach. Kurczaka pokroić na kawałki, pomidorki, czuszkę i papryki opłukać, pokroić, oczyścić z nasion i ogonków i posiekać lub pokroić w kostkę. Ser utrzeć na tarce z dużymi oczkami, a zioła rozetrzeć w dłoniach na talerzyk. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę lekko natłuścić olejem i wylepić ją ciastem. Na powierzchni ciasta rozsmarować pastę paprykową lub zwykły ketchup i układać kawałki kurczaka,kukurydzę, paski papryki, krążki ananasa, oliwki, talarki czuszki, pomidorki. Na koniec oprószyć pizzę ziołami suszonymi i startym żółtym serem. wstawić blachę do piekarnika na 30 min. Po upieczeniu wyjąć i pokroić pizzę radełkiem kolistym i przełożyć na talerze.