Sposób przygotowania:
Słodko-pikantna pizza
Przygotować zaczyn z drożdży, cukru i letniej wody w średniej miseczce. Odstawić na kwadrans pod nakryciem, a potem do dużej miski przesiać mąkę, dodać zaczyn, sól i oliwę. Wyrobić i zagnieść oraz odstawić na półtorej godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Krążki ananasa, oliwki i kukurydzę wyjąć i odsączyć na osobnych sitkach. Kurczaka pokroić na kawałki, pomidorki, czuszkę i papryki opłukać, pokroić, oczyścić z nasion i ogonków i posiekać lub pokroić w kostkę. Ser utrzeć na tarce z dużymi oczkami, a zioła rozetrzeć w dłoniach na talerzyk. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę lekko natłuścić olejem i wylepić ją ciastem. Na powierzchni ciasta rozsmarować pastę paprykową lub zwykły ketchup i układać kawałki kurczaka,kukurydzę, paski papryki, krążki ananasa, oliwki, talarki czuszki, pomidorki. Na koniec oprószyć pizzę ziołami suszonymi i startym żółtym serem. wstawić blachę do piekarnika na 30 min. Po upieczeniu wyjąć i pokroić pizzę radełkiem kolistym i przełożyć na talerze.