Sposób przygotowania:
Pikantna pizza z szynką pieczarkami i serem
Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i rozdrabniamy do niego drożdże. Następnie dodajemy dwie łyżeczki cukru i zalewamy dwiema łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce najlepiej pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy sól oraz olej i niepełną szklankę wody - wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Pieczarki obieramy kroimy w plasterki i gotujemy przez 15 minut w wodzie, odcedzamy. Dzielimy ciasto na dwie porcje, które wałkujemy na okręgi i wykładamy na blaszki, nakłuwamy widelcem. Smarujemy delikatnie pikantnym sosem np chilli, posypujemy mozzarellą, układamy szynkę i posypujemy pieczarkami. Wkładamy pizzę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut do zarumienienia ciasta. Podajemy z ketchupem.