Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pikantna pizza z szynką pieczarkami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna dość pikantna pizza na kolację. Kto takiej nie lubi ? U nas znika ona w kilka chwil – polecam :)

 Pikantna pizza z szynką pieczarkami i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantna pizza z szynką pieczarkami i serem

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 stołowe łyżki oleju
  • ¾ szklanki letniej wody

 

  • 250 g mozzarelli
  • około 300-350 g pieczarek
  • 8-10 plastrów szynki konserwowej
  • ketchup
  • sos chilli

Sposób przygotowania:

Pikantna pizza z szynką pieczarkami i serem
Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i rozdrabniamy do niego drożdże. Następnie dodajemy dwie łyżeczki cukru i zalewamy dwiema łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce najlepiej pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy sól oraz olej i niepełną szklankę wody - wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Pieczarki obieramy kroimy w plasterki i gotujemy przez 15 minut w wodzie, odcedzamy. Dzielimy ciasto na dwie porcje, które wałkujemy na okręgi i wykładamy na blaszki, nakłuwamy widelcem. Smarujemy delikatnie pikantnym sosem np chilli, posypujemy mozzarellą, układamy szynkę i posypujemy pieczarkami. Wkładamy pizzę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut do zarumienienia ciasta. Podajemy z ketchupem.
 Pikantna pizza z szynką pieczarkami i serem
Etap 1 na blaszkę wykłammy ciasto i smarujemy sosem
 Pikantna pizza z szynką pieczarkami i serem
Etap 2 następnie nakładamy ser mozzarellę
 Pikantna pizza z szynką pieczarkami i serem
Etap 3 następnie nakładamy szynkę konserwową
 Pikantna pizza z szynką pieczarkami i serem
Etap 4 na górę nakładamy obgotowane pieczarki