Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pikantna pizza z mozzarellą i boczkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszna domowa pizza z mozzarellą i boczkiem

Pikantna pizza z mozzarellą i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantna pizza z mozzarellą i boczkiem

 

  • ciasto na pizze:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 100 -150 ml ciepłej wody
  • dodatki
  • 300 g mozzarelli
  • 2 łyżeczki pasty harissa
  • 150-200 g boczku
  • 200 g pieczarek

Sposób przygotowania:

Pikantna pizza z mozzarellą i boczkiem
Do miski wsypujemy mąkę robimy w środku dziurkę rozdrabniamy drożdże dodajemy cukru i zalewamy łyżką ciepłej wody. odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (pod przykryciem). Następnie dodajemy soli, olej oraz wodę - wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i sparzamy wrzącą wodą przez około 5 minut - odcedzamy. Ciasto wykładamy na blaszkę do pizzy, , następnie smarujemy pastą harissa, kruszymy ser mozzarella i posypujemy sparzonymi pieczarkami oraz pokrojonym boczkiem, Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut do zarumienienia ciasta.
Pikantna pizza z mozzarellą i boczkiem
Ciasto rozkłądamy na blaszce i smarujemy pastą
Pikantna pizza z mozzarellą i boczkiem
nastepnie rozdrabniamy ser mozzarella na całej powierzchni
Pikantna pizza z mozzarellą i boczkiem
następie posypujemy całość sparzonymi pieczarkami
Pikantna pizza z mozzarellą i boczkiem
na koniec układamy pokrojony boczek i wstawiamy do piekarnika