Sposób przygotowania:
Słodko-słone frytki
Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy w słupki Słupki wkładamy do garnka z wodą i czekamy ok. 5 minut aby wyszła skrobia. W tym czasie przygotowujemy zalewę - czyli na ok. 1,5l - 2l dopiero co ugotowanej wody wrzucamy cukier i miód, dokładnie mieszamy. Frytki wyciągamy z garnka z wodą, opłukujemy i wkładamy do zalewy na 15 minut. Odcedzamy, ale nie opłukujemy ich ! Wsypujemy do miseczki i wkładamy do lodówki na 15 minut. W garnku mocno rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego wyciągnięte z lodówki frytki. Gdy nasze frytki mają piękny, złocisty kolor, wyciągamy je i solimy. Gotowe do jedzenia ! Oczywiście frytki możemy przed zjedzeniem położyć na chwilę na papierze kuchennym, żeby odsączyć z nich trochę tłuszczu.