bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Mielonka z warzywami z szynkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Bardzo smaczna wędlina na kanapki, dodatek suszonej włoszczyzny sprawił że mielonka jest bardzo aromatyczna a w dodatku ładnie wygląda. Moja rodzina uwielbia domowe wędliny.

Mielonka z warzywami z szynkowara

Składniki:

Mielonka z warzywami z szynkowara

 

  • 800 gram łopatki wieprzowej
  • 4 łyżki suszonej włoszczyzny
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki przyprawy rozkosznej
  • 50 ml. zimnej wody

Sposób przygotowania:

Mielonka z warzywami z szynkowara
Umyta łopatkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy, przekładamy do miski. Dodajemy suszoną włoszczyznę, wode oraz pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, masę przekładamy do szynkowara, zamykamy i wstawiamy na dwa dni do lodówki.

Szynkowar przekładamy do większego garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką, wlewamy zimną wodę, powinna sięgać 1 cm. od górnej krawędzi szynkowara, wbijamy termometr, przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu prze 65-70 minut w temperaturze 80 stopni.

Szynkowara nie otwierając wyjmujemy z wody, pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odpinamy, nad zlewem polewamy gorącą wodą, wyjmujemy mięso.