bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Mielonka wieprzowa z szynkowara

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pyszna domowa mielonka , idealna na kanapki na śniadanie lub do pracy . Jest bardzo soczysta. POLECAM!!!

Mielonka wieprzowa z szynkowara Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielonka wieprzowa z szynkowara

 

  • 2 kilogramy mięsa z łopatki

 

  • 4 łyżeczki soli peklowej

 

 

  • 100 ml.zimnej wody

 

 

  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

Mielonka wieprzowa z szynkowara
Mięso zmiel jak na mielone, dodaj przyprawy, sól rozpuszczoną w zimnej wodzie, wsyp żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszaj do momentu aż mięso będzie się kleiło do rąk. Masę mięsną przełóż do szynkowara , wierzch dobrze ugnieć łyżką.

Szynkowar zamknij i wstaw do lodówki na 1-2 doby. Szynkowar z mięsem wstaw do wysokiego garnka ,na dno wyłóż ścierką,na nią wstaw szynkowar ,zalej wodą do wysokości 1 cm.poniżej krawędzi szynkowaru .przykryj pokrywką i zagotuj,zmniejsz ogień i parz 120 minut w temperaturze 80 stopni.

Wyjmij i ostudż nie otwierając na 10 godzin wstaw do lodówki.Po tym czasie wyjmij z lodówki,dno polej gorącą wodą,otwórz ,przekręć do góry dnem i wyjmij mielonkę.
Mielonka wieprzowa z szynkowara
Mięso mielimy, dodajemy wszystkie przyprawy
Mielonka wieprzowa z szynkowara
Masę mięsną przekładamy do szynkowara, wyrównujemy łyżką
Mielonka wieprzowa z szynkowara
Szynkowar zamykamy, wstawiamy do lodówki.
Mielonka wieprzowa z szynkowara
Szynkowar umieszczamy w garnku, zalewamy wodą.