Sposób przygotowania:
Mielonka wieprzowa z szynkowara
Mięso zmiel jak na mielone, dodaj przyprawy, sól rozpuszczoną w zimnej wodzie, wsyp żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszaj do momentu aż mięso będzie się kleiło do rąk. Masę mięsną przełóż do szynkowara , wierzch dobrze ugnieć łyżką.
Szynkowar zamknij i wstaw do lodówki na 1-2 doby. Szynkowar z mięsem wstaw do wysokiego garnka ,na dno wyłóż ścierką,na nią wstaw szynkowar ,zalej wodą do wysokości 1 cm.poniżej krawędzi szynkowaru .przykryj pokrywką i zagotuj,zmniejsz ogień i parz 120 minut w temperaturze 80 stopni.
Wyjmij i ostudż nie otwierając na 10 godzin wstaw do lodówki.Po tym czasie wyjmij z lodówki,dno polej gorącą wodą,otwórz ,przekręć do góry dnem i wyjmij mielonkę.
Szynkowar zamknij i wstaw do lodówki na 1-2 doby. Szynkowar z mięsem wstaw do wysokiego garnka ,na dno wyłóż ścierką,na nią wstaw szynkowar ,zalej wodą do wysokości 1 cm.poniżej krawędzi szynkowaru .przykryj pokrywką i zagotuj,zmniejsz ogień i parz 120 minut w temperaturze 80 stopni.
Wyjmij i ostudż nie otwierając na 10 godzin wstaw do lodówki.Po tym czasie wyjmij z lodówki,dno polej gorącą wodą,otwórz ,przekręć do góry dnem i wyjmij mielonkę.
Magdalena88
redakcja
bogusia82