Sposób przygotowania:
Mielonka z suszonymi pomidorami
1. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa.
2.Wsypujemy przyprawę i żelatynę.
3. Dolewamy bulion i dopiero doprawiamy mięso solą.
4. Dokładnie mieszamy składniki.
5. Przekładamy masę do umytego szynkowaru.
6. Nakładamy podkładkę dociskową, i domykamy klamrą.
7. Na dno dużego garnka wkładamy ścierkę lub metalową podkładkę! Jest to konieczne aby uniknąć przypalenia lub trudności przy wyjmowaniu.
8. Wlewamy wodę, powinna sięgać do 1 cm poniżej wysokości naczynia.
9. Szynkowar wkładamy dopiero, kiedy woda zacznie wrzeć.
10. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 60 minut.
11. Kontrolujemy temperaturę wody, nie powinna przekroczyć 90° C natomiast farszu 71° C.
12. (Termometr wbijamy w otwór znajdujący się w podkładce dociskowej.)
13. Po zakończeniu gotowania wyjmujemy praskę ale nie otwieramy!
14. Odstawiamy w chłodne miejsce na mniej więcej 10 godzin.
15. Ostatni krok to wyjęcie gotowego wyrobu. W tym celu zdejmujemy klamrę i układamy szynkowar w zlewie do góry nogami.
16. Polewamy go wrzątkiem, kiedy podkładka sama opadnie podnosimy pojemnik i przekładamy gotową mielonkę na talerz.
17. Wokół mięsa powinna pojawić się warstwa galaretki.
2.Wsypujemy przyprawę i żelatynę.
3. Dolewamy bulion i dopiero doprawiamy mięso solą.
4. Dokładnie mieszamy składniki.
5. Przekładamy masę do umytego szynkowaru.
6. Nakładamy podkładkę dociskową, i domykamy klamrą.
7. Na dno dużego garnka wkładamy ścierkę lub metalową podkładkę! Jest to konieczne aby uniknąć przypalenia lub trudności przy wyjmowaniu.
8. Wlewamy wodę, powinna sięgać do 1 cm poniżej wysokości naczynia.
9. Szynkowar wkładamy dopiero, kiedy woda zacznie wrzeć.
10. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 60 minut.
11. Kontrolujemy temperaturę wody, nie powinna przekroczyć 90° C natomiast farszu 71° C.
12. (Termometr wbijamy w otwór znajdujący się w podkładce dociskowej.)
13. Po zakończeniu gotowania wyjmujemy praskę ale nie otwieramy!
14. Odstawiamy w chłodne miejsce na mniej więcej 10 godzin.
15. Ostatni krok to wyjęcie gotowego wyrobu. W tym celu zdejmujemy klamrę i układamy szynkowar w zlewie do góry nogami.
16. Polewamy go wrzątkiem, kiedy podkładka sama opadnie podnosimy pojemnik i przekładamy gotową mielonkę na talerz.
17. Wokół mięsa powinna pojawić się warstwa galaretki.
SylaUla
sammakko
Dziękuje i polecam :)