Sposób przygotowania:
Kruche gwiazdki z kremem cytrynowym
Przygotowanie kremu: Cytryny umyć i zalać wrzątkiem, osuszyć. Ze wszystkich cytryn zetrzeć skórkę na tarce i wycisnąć sok. Do miski włożyć wszystkie składniki: skórkę, sok z cytryn, masło, cukier i jaja. Miskę położyć na garnku wypełnionym do połowy wrzącą wodą i tak gotować do 30 minut, aż krem zgęstnieje jak budyń. Następnie ostudzić. Przygotowanie ciasta: Mąkę połączyć z zimnym masłem- rozetrzeć. Następnie dodać cukier i żółtka. Zagnieść ciasto, włożyć do woreczka foliowego i umieścić w lodówce na minimum godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wykrajać tyle samo gwiazdek i tyle samo gwiazdek z wykrojonym środkiem. Piec 10 minut w 180 stopniach. Ciastka wystudzić. Na całe gwiazdki nakładać krem łyżeczką lub rękawem cukierniczym, przykryć gwiazdką z wykrojonym środkiem. Smacznego!!!
gosia56
miszelka golonka