Sposób przygotowania:
Smalec ze skwarkami, cebulką i jabłkiem
Słoninę pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć na głęboką patelnię i topić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aby skwarki równo się wytapiały.
W międzyczasie obrać cebulę i jabłka. Cebulę pokroić w drobną kostkę a jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Gdy słonina się wytopi ale skwarki będą jeszcze jasne dodać sól, listki laurowe oraz pokrojoną cebulę. Smażyć dalej aż cebula się dobrze zrumieni, mieszać od czasu do czasu.
Gdy cebulka się zrumieni wyłowić listki laurowe. Dodać majeranek i starte jabłka i wymieszać dokładnie. Wyłączyć gaz. Poczekać aż smalec przestygnie a potem przelać do słoika lub jakiegoś naczynia. Wystudzić a potem schłodzić w lodówce.
Ze względu na dodatek cebuli i jabłek smalec przechowować w lodówce i najlepiej zjeść w ciagu kilkunastu dni.
W międzyczasie obrać cebulę i jabłka. Cebulę pokroić w drobną kostkę a jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Gdy słonina się wytopi ale skwarki będą jeszcze jasne dodać sól, listki laurowe oraz pokrojoną cebulę. Smażyć dalej aż cebula się dobrze zrumieni, mieszać od czasu do czasu.
Gdy cebulka się zrumieni wyłowić listki laurowe. Dodać majeranek i starte jabłka i wymieszać dokładnie. Wyłączyć gaz. Poczekać aż smalec przestygnie a potem przelać do słoika lub jakiegoś naczynia. Wystudzić a potem schłodzić w lodówce.
Ze względu na dodatek cebuli i jabłek smalec przechowować w lodówce i najlepiej zjeść w ciagu kilkunastu dni.