Sposób przygotowania:
Wątróbka z kurczaka - jak u mamy
1. Usuń z wątroby wszystkie błony i żyłki.
2. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, zalej mlekiem (wyciąga gorycz) i odstaw na 2h, można na całą noc.
3. Na maśle klarowanym podsmaż cebule pokrojona w piurka.
4. Podsmażoną cebulę wyjmij z rondla i przełóż do miseczki.
5. Rondel po cebuli (z resztkami cebuli i tluszczu) rozgrzej i dodaj odsaczoną wątróbkę. Smaż krótko, do ścięcia wątroby - czesto mieszaj.
6. Do mięsa dodaj cebule, całość wymieszaj, przykryj pokrywką i pozostaw na kwadrans na malym ogniu.
7. I najważniejsze: Solić i popieprzyć dopiero na sam koniec, najlepiej przed podaniem. Wcześniej dodana sól zniszczy wątróbke - stanie sie twarda, a tego nie chcemy.
2. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, zalej mlekiem (wyciąga gorycz) i odstaw na 2h, można na całą noc.
3. Na maśle klarowanym podsmaż cebule pokrojona w piurka.
4. Podsmażoną cebulę wyjmij z rondla i przełóż do miseczki.
5. Rondel po cebuli (z resztkami cebuli i tluszczu) rozgrzej i dodaj odsaczoną wątróbkę. Smaż krótko, do ścięcia wątroby - czesto mieszaj.
6. Do mięsa dodaj cebule, całość wymieszaj, przykryj pokrywką i pozostaw na kwadrans na malym ogniu.
7. I najważniejsze: Solić i popieprzyć dopiero na sam koniec, najlepiej przed podaniem. Wcześniej dodana sól zniszczy wątróbke - stanie sie twarda, a tego nie chcemy.
SylaUla