ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 370]

Wątróbka z kurczaka w cebuli i jabłkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wątróbka z kurczaka jest bardzo smaczna, zdrowa, z dodatkiem cebuli, jabłek nabiera dobrego smaku i aromatu.

Wątróbka z kurczaka w cebuli i jabłkach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wątróbka z kurczaka w cebuli i jabłkach

 

  • wątróbka z kurczaka 1 kg,
  • mąka pszenna 1 szklanka,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • cebula 3 sztuki większe,
  • jabłka 2 sztuki większe,
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki,
  • woda 2 szklanki,
  • majeranek 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Wątróbka z kurczaka w cebuli i jabłkach
Z wątróbki powycinać błonki, tłuszczyki opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, w woreczku z mąką dobrze wątróbki obtoczyć.

Na gorącym oleju usmażyć wątróbkę bez soli, do wątróbki dodać pokrojone cebule, jabłka, paprykę ostrą i słodką, podsmażać z 5 minut, co jakiś czas zamieszać, następnie wlać wodę i pod przykryciem dusić z 10 minut, na koniec wsypać majeranek.

Podawać do ziemniaków, pieczywa, solić wątróbkę na talerzu.
Wątróbka z kurczaka w cebuli i jabłkach
Cebuli nigdy za dużo w wątróbce, bardzo smakuje.
Wątróbka z kurczaka w cebuli i jabłkach
Jabłka z watróbka sa doskonałym dodatkiem smakowym.