Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Smaczne zrazy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne zrazy to smaczne i oryginalne danie obiadowe. Wymagają trochę czasu, ale są tego warte, bo smakują wyśmienicie.

Smaczne zrazy

Składniki:

Smaczne zrazy

 

  • 0,5 kilograma łopatka bez kości,
  • 5 kiszonych ogórków
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • musztarda delikatesowa
  • sól,
  • olej do smażenia
  • mąka do obtaczania
  • majeranek
  • bulion warzywny (może być gotowy)

Sposób przygotowania:

Smaczne zrazy
Łopatkę kroimy w średniej wielkości plastry o grubości około 1 cm i rozbijamy je tłuczkiem bardzo lekko. Każdy kotlet posypujemy solą i obficie smarujemy musztardą. Ogórki kiszone, boczek, cebulę i czerwoną paprykę kroimy w cienkie słupki i układamy na każdym kawałku mięsa. Następnie każdy z nich zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką, aby się nie rozpadły. Obtaczamy je w bułce i smażymy na oleju aż się zarumienią. Przekładamy je do dużego rondla i zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym. Dusimy aż będą miękkie. Powstały sos możemy zagęścić mąką. Na sam koniec gotowe już zrazy posypujemy delikatnie majerankiem. Podajemy jako drugie danie obiadowe.

Tagi:

beza bezy