Sposób przygotowania:
Smakowita zupa cebulowa
Glowki cebuli obieramy, kroimy w cienkie cwierplasterki. Rumienimy na masle. Gdy cebula nabiera zlotego koloru opruszamy ja maka i delikatnie mieszamy, by powstalo cos na ksztalt cebulowej zasmazki. Dolewamy powoli litr wywaru warzywnego z kostki i przelewamy wszystko do garnka, gdzie zupa bedzie sie dalej gotowac. Dopelniamy reszta wywaru. Gotujemy okolo pol godziny, dodajac sol i pieprz do smaku. Zupe ta podaje w dwoch wersjach: rozlewam ja do naczynek, posypuje serem startym i papryka pokrojona w drobna kostke. Wkladam do piekarnika i zapiekam ok.10-15 minut, podaje z grzankami. Zupe ta mozna rowniez lekko przestudzic po ugotowaniu, przelac do malaksera i zmiksowac na gladka, kremowa mase, dodajac starty zolty ser( to propozycja dla tych, ktorzy nie lubia kawalkow cebuli w zupie). Gotowa zupe posypuje swiezym szczypiorkiem i podaje z grzankami z serem, przygotowanymi wczesniej w piekarniku, lub z grzankami zrobionymi zwyczajnie na patelni. Zupa pychotka, szybka w wykonaniu.
misia53
kinga
wioletta_koziel
kinga
wioletta_koziel
msewka
Cebulową jadłam tylko poza domem, sama nie robiłam a bardzo mi smakowała.Chętnie skorzystam z przepisu.5
Termar
iwi69
MyAngel