Aga24

Aga24

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Smalczyk z bardzo tłustego boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smalczyk domowej roboty z chrupiacymi skwareczkami

Smalczyk z bardzo tłustego boczku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smalczyk z bardzo tłustego boczku

 

  • tłustego boczku około 0,5 kg może być mniej zależy kto ile chce uzyskać smalczyku :)
  • 1 cebula średnia
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka majeranku

 

Sposób przygotowania:

Smalczyk z bardzo tłustego boczku
Boczek kroimy w drobna kostke i wrzucamy do rondla. Wstawiamy na ogien i zaczynamy topić nasz pokrojony boczuś.
W tym samym czasie kroimy w kostke cebule. Gdy boczek już sie przetopi i zaczynaja sie smażyć ładnie skwarki, dodajemy pokrojona cebule i wszystko razem smażymy, aż do delikatnego zarumienienia cebulki. Sciagamy wszystko z ognia doprawamy solą i pieprzem oraz łyżeczką majeranku. Mieszamy i przelewamy do naczyń w których stężeje nasz smalec.
Smalczyk z bardzo tłustego boczku
Pokrojony w kostkę boczek gotowy do przetopienia :)
Smalczyk z bardzo tłustego boczku
Z boczku pozostały już tylko skwareczki i zaczynajaca rumienic sie cebulka
Smalczyk z bardzo tłustego boczku
Gotowy ale jeszcze płynny smalczyk przelewamy do naczynia i odstawiamy do stężenia