Sposób przygotowania:
Żeberka pieczone w fasoliFasola:
Fasolę zalać wodą i namoczoną zostawić najlepiej na całą noc.
Żebrka:
Żeberka umyć i ewentualnie przeciąć na mniejsze części. Przełożyć do garnka, dodać listki laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli. Całość zalać wodą (musi pokrywać mięso) i podgotować 15-20 minut.
Zalewa:
Do małego garnuszka nalać około 1/2 litra wody, dodać koncentrat, posiekany czosnek, cebulę i przyprawy. Zalewę zagotować.
Całość i pieczenie:
Obgotowane żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego (z listkami i zielem angielskim), pokryć fasolą i zalać sosem.
Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Piec do miękkości (około 70 minut).
Należy pamiętać, aby fasola była całkowicie pokryta sosem. Jeśli istnieje taka potrzeba - trzeba dorobić sosu lub w trakcie pieczenia podlewać wodą.
SylaUla