Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Smalec z czerwonej fasoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 110
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To propozycja nie tylko dla miłośników fasoli, osób będących na diecie wegańskiej, ale dla wszystkich tych, którzy uwielbiają smalczyk i smaczne pasty do chleba.

Smalec z czerwonej fasoli

Składniki:

Smalec z czerwonej fasoli

 

  • 1 szklanka ugotowanej/z puszki czerwonej fasoli (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 cebula (duża)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

Smalec z czerwonej fasoli

Cebula:

Smalec z czerwonej fasoli
Podsmażona cebula powinna być całkowicie miękka.

Obraną cebulę drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie rozgrzanego tłuszczu.

Fasola:

Smalec z czerwonej fasoli

Ugotowaną lub odcedzoną z zalewy fasolę dokładnie zblendować.

Całość:

Smalec z czerwonej fasoli
Gotowy smalec należy doprawić według smaku.

Zblendowaną fasolę połączyć z podsmażoną cebulę.
Całość doprawić według własnego smaku.
(Jeśli otrzymana pasta jest za sucha to należy do niej dodać łyżkę wody lub zalewy z fasoli.)