Sposób przygotowania:
Galert Eli czyli zimne nóżki w słoikachprzygotowanie nóżek
Nóżki wieprzowe opłukać i włożyć do dużego garnka.
przygotowanie nóżek cd
Do nóżek dodać liście laurowe i ziele angielskie. Nóżki zalać wodą, posolić i gotować na małym ogniu. Jarzyny obrać i opłukać. Pod koniec gotowania dodać do nóżek 2 marchewki, 1 pietruszkę i połowę selera. Gotować aż wszystko będzie miękkie.
przygotowanie nóżek cd
Ugotowane nóżki wyjąć z wywaru i ostudzić.
przygotowanie nóżek cd
Z ostudzonych nóżek usunąć kości. Mięso i skórki pokroić.
przygotowanie golonek
Golonki wieprzowe opłukać i włożyć do dużego garnka.
przygotowanie golonek cd
Do golonek dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać golonki wodą i posolić. Gotować golonki na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać resztę jarzyn. Gotować aż wszystko będzie miękkie.
przygotowanie golonek cd
Ugotowane golonki wyjąć z wywaru i ostudzić . Z golonek usunąć kości.
przygotowanie golonek cd
Mięso z golonek podzielić na małe części. Skórki z tłuszczykiem pokroić. Całość włożyć do dużej miski.
przygotowanie galertu
Do mięsa z golonek dodać pokrojone mięso i skórki z nóżek. Całość wymieszać.
przygotowanie galertu cd
Mięso rozłożyć do prostych słoików ( żeby galert wychodził ze słoika w całości ).
przygotowanie galertu cd
Do gorącego wywaru z golonek i nóżek ( 2.5 litra ) wsypać żelatynę mieszać aż się rozpuści. Wywar z żelatyną mocno doprawić solą, pieprzem i do smaku czosnkiem granulowanym. Przygotowanym wywarem zalać mięso w słoikach.
Słoiki zakręcić i tyndalizować, czyli pasteryzować 3 razy co 24 godziny. W pierwszy dzień pasteryzować słoiki przez 40 minut. Po 24 godzinach przez 30 minut. I po następnych 24 godzinach 30 minut. Ostudzone słoiki z galertem przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!