SUPERPRZEPIS

Galert Eli czyli zimne nóżki w słoikach

  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Galert Eli czyli zimne nóżki w słoikach

Przygotowałam galaretkę wieprzową czyli galert w słoikach. Galert ugotowałam z nóżek i golonek wieprzowych.

Składniki:

Galert Eli czyli zimne nóżki w słoikach

nóżki

golonki

jarzyny

  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1/2 średniego selera

dodatki

  • 1 opakowanie żelatyny na 2.5 litra wywaru
  • 2.5 litra wywaru z golonek i nóżek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku

Sposób przygotowania:

Galert Eli czyli zimne nóżki w słoikach

przygotowanie nóżek

Galert Eli czyli zimne nóżki w słoikach
Do dużego garnka włożyć opłukane nóżki wieprzowe.

Nóżki wieprzowe opłukać i włożyć do dużego garnka.

przygotowanie nóżek cd

Galert Eli czyli zimne nóżki w słoikach
Nóżki gotować do miękkości na małym ogniu.

Do nóżek dodać liście laurowe i ziele angielskie. Nóżki zalać wodą, posolić i gotować na małym ogniu. Jarzyny obrać i opłukać. Pod koniec gotowania dodać do nóżek 2 marchewki, 1 pietruszkę i połowę selera. Gotować aż wszystko będzie miękkie.

przygotowanie nóżek cd

Galert Eli czyli zimne nóżki w słoikach
Ostudzić ugotowane i wyjęte z wywaru nóżki.

Ugotowane nóżki wyjąć z wywaru i ostudzić.

przygotowanie nóżek cd

Galert Eli czyli zimne nóżki w słoikach
Pokroić mięso i skórki obrane z ostudzonych nóżek.

Z ostudzonych nóżek usunąć kości. Mięso i skórki pokroić.

przygotowanie golonek

Galert Eli czyli zimne nóżki w słoikach

Golonki wieprzowe opłukać i włożyć do dużego garnka.

przygotowanie golonek cd

Galert Eli czyli zimne nóżki w słoikach

Do golonek dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać golonki wodą i posolić. Gotować golonki na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać resztę jarzyn. Gotować aż wszystko będzie miękkie.

przygotowanie golonek cd

Galert Eli czyli zimne nóżki w słoikach

Ugotowane golonki wyjąć z wywaru i ostudzić . Z golonek usunąć kości.

przygotowanie golonek cd

Galert Eli czyli zimne nóżki w słoikach

Mięso z golonek podzielić na małe części. Skórki z tłuszczykiem pokroić. Całość włożyć do dużej miski.

przygotowanie galertu

Galert Eli czyli zimne nóżki w słoikach

Do mięsa z golonek dodać pokrojone mięso i skórki z nóżek. Całość wymieszać.

przygotowanie galertu cd

Galert Eli czyli zimne nóżki w słoikach

Mięso rozłożyć do prostych słoików ( żeby galert wychodził ze słoika w całości ).

przygotowanie galertu cd

Galert Eli czyli zimne nóżki w słoikach

Do gorącego wywaru z golonek i nóżek ( 2.5 litra ) wsypać żelatynę mieszać aż się rozpuści. Wywar z żelatyną mocno doprawić solą, pieprzem i do smaku czosnkiem granulowanym. Przygotowanym wywarem zalać mięso w słoikach.

Słoiki zakręcić i tyndalizować, czyli pasteryzować 3 razy co 24 godziny. W pierwszy dzień pasteryzować słoiki przez 40 minut. Po 24 godzinach przez 30 minut. I po następnych 24 godzinach 30 minut. Ostudzone słoiki z galertem przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!