Sposób przygotowania:
Zdrowy smalec z kaszy jaglanejETAP 1:
Ziarna kaszy wsypać na suchą patelnię i prażyć do momentu, aż zacznie wydzielać zapach. W trakcie prażenia należy potrząsać patelnią i uważać aby kasza się nie przypaliła. Ściągnąć z ognia i ostrożnie zalać wrzącą wodą. Wypłukać i odsączyć na sicie. 1 szklankę wody zagotować w garnuszku i przełożyć kaszę zaraz po sparzeniu. Gotować na minimalnym ogniu pod przykrywką około 15 min, aż będzie miękka. Ciepłą kaszę zmiksować blenderem.
ETAP 2:
Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz posiekaną cebule. Dodać rozgnieciony czosnek i smażyć, aż cebula się zeszkli.
ETAP 3:
Pod koniec smażenia cebulę i jabłko przyprawić majerankiem. Jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Dodać kaszy i wymieszać. Wtedy kawałki cebuli będą wyczuwalne, ale można wszystko jeszcze raz zmiksować uzyskując pastę. Na końcu doprawić solą i pieprzem. Podawać z ogórkiem kiszonym.
Smacznego :)
halina
gosia56