BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Smalec biesiadny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny i aromatyczny smalec to podstawa biesiadnego stołu .

Smalec biesiadny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smalec biesiadny

 

  • 1 kg zmielonej słoniny
  • 3 duże cebule
  • 2 duże jablka
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Smalec biesiadny
Zmieloną słoninę przekładamy do dużego garnka .Topimy ją na malutkim gazie z dodatkiem soli okolo 20-30 minut .Gdy skwarki są jeszcze jasne , ale już robią się złote , dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę .Topimy kolejne 15-20 minut .Od czasu do czasu mieszamy .Gdy smalec nabierze odpowiedniego koloru , skwarki są już wysmażone , dodajemy jabłka pokrojone w drobną kosteczkę , uprzednio umyte i obrane ze skórki .Mieszamy delikatnie , smażymy smalec jeszcze 10-15 minut .Gdy jabłka staną się szkliste , to znak , że smalec jest już gotowy .przelewamy do dużego słoja lub do małych słoiczków , odstawiamy do zastygnięcia .
Smalec biesiadny
Zmieloną słoninę topimy w garnku okolo 2-30 minut .
Smalec biesiadny
Myjemy jabłka ,obieramy ze skórki i kroimy w kostkę .
Smalec biesiadny
Do stopionej słoniny dodajemy pokrojoną cebulkę .
Smalec biesiadny
Potem dodajemy obrane i pokrojone jabłka .