Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Smardze z papryką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

smardze, kiedyś bardzo pospolite, dziś w Polsce pod ochroną. Ja dostałam słoik suszonych ze Słowacji gdzie można je zbierać i eksperymentuję

Smardze z papryką

Składniki:

Smardze z papryką

 

  • na 2 porcje:
  • 3 dkg smardzy suszonych
  • 1 cebula
  • 1 strąk papryki żółtej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • do smaku: sól, świeżo mielony pieprz, świeżo utarta gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Smardze z papryką
Smardze wypłukać i moczyć kilka godzin a nastepnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły, osączyć. Cebule obrać i posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazdo niasienne, pokroić w paseczki. Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać pokrojone grzyby, paprykę, przyprawić i dusić kilka minut aby papryka zmiękła, ale pozostała krucha. Posypać zieleniną. Można wzbogacić danie dodając pokojoną w paski szynkę. Ja podałam sałatkę do plastrów pieczonego udźca z indyka. PRZYPOMINAM !!! W POLSCE SMARDZE SĄ POD OCHRONĄ ! NIE WOLNO ICH ZBIERAĆ! Ale całkiem legalnie można je czasami kupić w dużych sklepach, sprowadzane najczęściej z Francji. Więcej o smardzach przeczytacie tu: https://gotujmy.pl/smardze-,artykuly-kacik-babci-halinki-artykul,2549.html

Tagi:

papryka