Sposób przygotowania:
Smardze z papryką
Smardze wypłukać i moczyć kilka godzin a nastepnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły, osączyć. Cebule obrać i posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazdo niasienne, pokroić w paseczki. Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać pokrojone grzyby, paprykę, przyprawić i dusić kilka minut aby papryka zmiękła, ale pozostała krucha. Posypać zieleniną. Można wzbogacić danie dodając pokojoną w paski szynkę. Ja podałam sałatkę do plastrów pieczonego udźca z indyka. PRZYPOMINAM !!! W POLSCE SMARDZE SĄ POD OCHRONĄ ! NIE WOLNO ICH ZBIERAĆ! Ale całkiem legalnie można je czasami kupić w dużych sklepach, sprowadzane najczęściej z Francji. Więcej o smardzach przeczytacie tu: https://gotujmy.pl/smardze-,artykuly-kacik-babci-halinki-artykul,2549.html
A.B.
Persik