Sposób przygotowania:
Smarowidło babuni z wątróbką
Boczek gotujemy z dodatkiem 3 liści laurowych, 4 kulek ziela angielskiego, łyżki białej gorczycy, łyżeczki ziaren czarnego pieprzu oraz posiekanej papryczk i chili około 40 minut w takiej ilości wody, aby przykryła mięso. Wodę zachowujemy a boczek kroimy na mniejsze kawałki a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również cebule oraz surową wątróbkę. Zmielone mięso, wątróbkę i cebule łączymy z otartym majerankiem, lubczykiem oraz szklanką wywaru z gotowania boczku. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ostrą papryką. Całość gotujemy jeszcze przez około 10-15 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 40 minut na wolnym ogniu.
karola25