kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Smarowidło babuni z wątróbką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepyszne domowe smarowidło do chleba, które zawsze możemy mieć w spiżarce, w oczekiwaniu na moment, kiedy będzie potrzebne. Jest bardzo mięsne i nie zbyt tłuste z wyraźnie wyczuwanym aromatem cebuli i majeranku.

Smarowidło babuni z wątróbką

Składniki:

Smarowidło babuni z wątróbką

 

  • 1kg boczku surowego (niewędzonego) najlepiej stosunkowo chudego
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 3 białe cebule
  • Liść laurowy, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu , papryka chilii, gorczyca
  • Majeranek, lubczyk, ostra papryka

Sposób przygotowania:

Smarowidło babuni z wątróbką
Boczek gotujemy z dodatkiem 3 liści laurowych, 4 kulek ziela angielskiego, łyżki białej gorczycy, łyżeczki ziaren czarnego pieprzu oraz posiekanej papryczk i chili około 40 minut w takiej ilości wody, aby przykryła mięso. Wodę zachowujemy a boczek kroimy na mniejsze kawałki a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również cebule oraz surową wątróbkę. Zmielone mięso, wątróbkę i cebule łączymy z otartym majerankiem, lubczykiem oraz szklanką wywaru z gotowania boczku. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ostrą papryką. Całość gotujemy jeszcze przez około 10-15 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 40 minut na wolnym ogniu.