reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Skrzydełka w płatkach kukurydzianych

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Wiecie, ze niedopieczone mięso kurczaka może mieć przykre konsekwencje? dlatego ja skrzydełka pierwsze parzę, dopiero potem panieruje i smażę. A na wywarze zawsze można przygotować zupę.

Skrzydełka w płatkach kukurydzianych

Składniki:

Skrzydełka w płatkach kukurydzianych

 

  • 10 skrzydełek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka w płatkach kukurydzianych

wywar

Skrzydełka w płatkach kukurydzianych
,skrzydełka po parzeniu odcedzam i lekko studzę

Zaczynamy od wywaru warzywnego.

Warzywa zalewamy wodą ( około 1,5 l ) dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw.

Szybkowar to 15 minut.

Skrzydełka myjemy, oczyszczamy i porcjujemy każdy na 3 kawałki- te najcieńsze nie będziemy panierować, ale na razie pozostawiamy z całością.

Wrzącym wywarem zalewamy skrzydełka, stawiamy na gaz i nie dopuszczając do gotowania, parzymy je przez 8-10 minut.

Po tym czasie wyciągamy większe kawałki, a resztę wraz z wywarem gotujemy jeszcze przez 10-15 minut- będzie bazą na zupy:)

panierka

Skrzydełka w płatkach kukurydzianych
panierka to nic innego tylko gęste ciasto naleśnikowe

Odcedzone porcje lekko studzimy i przygotowujemy panierkę.

Panierka to nic innego jak ciasto naleśnikowe- gęstsze i pikantniejsze, ale proces przygotowania jest ten sam.

Do mleka dodajemy mąkę i przyprawy- dokładnie mieszamy ( najlepiej robotem).

sprawdzamy czy mamy odpowiednio doprawione i dopiero teraz dodajemy jajko.

smażenie

Skrzydełka w płatkach kukurydzianych
kawałki wkłądamy do gorącego oleju i krótko smażymy na złoty kolor

Płatki kukurydziane rozdrabniamy.

Letnie kawałki skrzydełek zanurzamy w cieście, pozwalamy spłynąć nadmiarze i obtaczamy w płatkach kukurydzianych.

Smażymy w dużej ilości gorącego oleju na złoty kolor.

Usmażone przekładamy na papier kuchenny i podajemy


Tagi:

mięso