Sposób przygotowania:
Skrzydełka w płatkach kukurydzianychwywar
Zaczynamy od wywaru warzywnego.
Warzywa zalewamy wodą ( około 1,5 l ) dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw.
Szybkowar to 15 minut.
Skrzydełka myjemy, oczyszczamy i porcjujemy każdy na 3 kawałki- te najcieńsze nie będziemy panierować, ale na razie pozostawiamy z całością.
Wrzącym wywarem zalewamy skrzydełka, stawiamy na gaz i nie dopuszczając do gotowania, parzymy je przez 8-10 minut.
Po tym czasie wyciągamy większe kawałki, a resztę wraz z wywarem gotujemy jeszcze przez 10-15 minut- będzie bazą na zupy:)
panierka
Odcedzone porcje lekko studzimy i przygotowujemy panierkę.
Panierka to nic innego jak ciasto naleśnikowe- gęstsze i pikantniejsze, ale proces przygotowania jest ten sam.
Do mleka dodajemy mąkę i przyprawy- dokładnie mieszamy ( najlepiej robotem).
sprawdzamy czy mamy odpowiednio doprawione i dopiero teraz dodajemy jajko.
smażenie
Płatki kukurydziane rozdrabniamy.
Letnie kawałki skrzydełek zanurzamy w cieście, pozwalamy spłynąć nadmiarze i obtaczamy w płatkach kukurydzianych.
Smażymy w dużej ilości gorącego oleju na złoty kolor.
Usmażone przekładamy na papier kuchenny i podajemy
robaczek