ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Smażona cebula z jabłkiem, czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smażona cebula z jabłkiem, czosnkiem jest idealnym dodatkiem np. do mielonych kotletów, do kopytek, pierogów lub zimna do pieczywa.

Smażona cebula z jabłkiem, czosnkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smażona cebula z jabłkiem, czosnkiem

 

  • cebula 5 sztuk średnie,
  • jabłka 2 sztuki większe,
  • czosnek 1 główka,
  • smalec 1/2 kostki,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • kucharek 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Smażona cebula z jabłkiem, czosnkiem
Cebulę pokroić w kostkę, jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w kostkę, czosnek obrać i pokroić w cieniutkie talarki.

Na gorący smalec na patelni wsypać pokrojoną cebulę, cukier (cebula jest lepsza z odrobiną cukru) i smażyć z 4 minuty, dodać pokrojone jabłka, czosnek, kucharka i smażyć z 10 minut co jakiś czas mieszając na średnim ogniu.
Smażona cebula z jabłkiem, czosnkiem
Cukier nadaje cebuli słodkości, chrupkości.
Smażona cebula z jabłkiem, czosnkiem
Po wystudzeniu smakuje na pieczywie jak smalec.

Tagi:

jabłka cebula