Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszny domowy żur z ziemniakami oraz ze smażoną cebulą z majerankiem. Piękny aromat smaku, który zachęca do obiadku.

Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem

 

Sposób przygotowania:

Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem
Kości przekładamy do garbka, zalewamy woda, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie – gotujemy wywar. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Kiedy wywar jest już gotowy wyciągamy kości, wkładamy ziemniaki, kiełbasę oraz ząbek czosnku. Gotujemy przez około 15 minut. Zalewamy żurem. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy majeranek i przesmażamy. Przekładamy do żurku i gotujemy razem przez około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo. Żurek podajemy z jajkiem. 
Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem
na wędzonych kościach gotujemy wywar do żurku
Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem
do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki
Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem
dodajemy kiełbasę zalewamy po kilkunastu minutach żurem
Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem
na patelni podsmażamy cebulę i dodajemy majeranek - przekładamy do żurku