kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Smażona kanapka z papryką i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną kanapkę z papryką i jajkiem ale w innej wersji bo smażoną. Polecam na śniadanie.

Smażona kanapka z papryką i jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażona kanapka z papryką i jajkiem

 

  • 1 kawałek chleba
  • 1/4 małej czerwonej papryki
  • 1/4 małej żółtej papryki
  • pół małej cebuli
  • mały kawałek parzonego boczku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Smażona kanapka z papryką i jajkiem
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Papryki myjemy i usuwamy pestki oraz białe części, kroimy w kosteczkę. Boczek kroimy w kosteczkę. Jajko wybijamy do miseczki i dodajemy sól i pieprz, mieszamy.
Z chleba wyjmujemy środek i zostawiamy skórkę z 1 cm rantem.
Pokrojone warzywa i boczek smażymy na rozgrzanym oleju około 4 - 5 minut.
Formujemy kształt środka chleba i wkładamy skórkę od chleba, wylewamy jajko i smażymy, aż jajko się zetnie. Bardzo ostrożnie przekładamy na talerz za pomocą łopatki.
Smażona kanapka z papryką i jajkiem
Z kawałka chleba wyjmujemy środek i zostawiamy 1 cm rant.
Smażona kanapka z papryką i jajkiem
Umyte i oczyszczone papryki kroimy w kosteczkę.
Smażona kanapka z papryką i jajkiem
Wybite jajko doprawiamy solą i pieprzem.
Smażona kanapka z papryką i jajkiem
Gdy warzywa są usmażone , wkładamy chleb i wlewamy jajko.