Sposób przygotowania:
Smażone banany w chrupkiej panierce
Wybieramy banany niezbyt dojrzałe, najlepiej twarde i bez ciemnych plam. Banany obieramy i kroimy w plastry ok 3 cm. Kkostki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu dodajemy mleko (w takiej ilośći aby czekolada była płynna) oraz cukier puder (jeżeli użyjemy czekoladę mleczną cukier będzie zbędny). Tak przygotowaną czekoladę odstawiamy do wystudzenia Ciastka kruszymy tak aby nie było zbyt dużych kawałków herbatników. Do pokruszonych herbatników dodajemy cynamon i ewentualnie odrobinę cukru pudru. Jajka roztrzepujemy widelcem.. Plastry banana maczamy w jajku a następnie obtaczamy w herbatnikach, czynność powtarzamy aby uzyskać grubszą panierkę. Masło roztapiamy na patelni i smażymy banany ze wszystkich stron na złoty kkolor. Po usmażeniu wykładamy na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podajemy polane wcześniej przygotowanym sosem czekoladowy.