maajeczkaaa

maajeczkaaa

Kucharz
[Przepisów: 5]

Smażone krewetki na sałacie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niezwykle smaczne smażone krewetki na sałacie z sosem z mango.

Smażone krewetki na sałacie

Składniki:

Smażone krewetki na sałacie

 

  • DLA 4 OSÓB:

 

  • 30 g sosu mango chutney
  • 30 g musztardy diżońskiej
  • 3 łyżki białego octu balsamicznego, sól, świeżo zmielony pieprz
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 150 g mieszanej zieleniny (np. rukola, młody szpinak, roszponka)
  • 350 g obranych krewetek olbrzymich (25 g sztuka)
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1/2 - 1 papryczka chili
  • 1 białko kurze
  • 75 g panko (japońska panierka lub pokruszony chleb)
  • 1/2 ogórka
  • 1 małe mango
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Smażone krewetki na sałacie
* Sos mango chutney, musztardę, ocet, sól i pieprz wymieszać. Dodać oliwę, wymieszać. Jeśli sos jest za gęsty, dolać ewentualnie 1-2 łyżki wody. Zieleninę opłukać i osuszyć. - Krewetki rozmrozić, naciąć wzdłuż grzbietu i usunąć ciemne jelito. Opłukać i osuszyć.

* Kolendrę opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Papryczkę chili rozkroić, usunąć gniazda nasienne, umyć i drobno posiekać (używać przy tym gumowych rękawiczek). Wymieszać sos sojowy, kolendrę i chili, następnie przez 5 minut marynować w tym krewetki. Białko lekko rozmieszać, zamoczyć w nim krewetki i obtoczyć w panko.

* Ogórek obrać, przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki. Mango obrać, miąższ pokroić w kostkę.

* Olej rozgrzać (właściwą temperaturę ma wtedy, gdy na zanurzonej w nim drewnianej łyżce tworzą się małe pęcherzyki). Krewetki smażyć do osiągnięcia złotorązowego koloru, następnie odłożyć na ręcznik kuchenny do osuszenia.

* Zieleninę, plastry ogórka oraz mango ułożyć na półmisku. Polać sosem sałatkowym, a na wierzchu umieścić usmażone krewetki. Od razu podawać.



DOBRA RADA: Panko, japońska mąka do panierowania, jest lekko doprawiona solą i cukrem. Powstaje z niej wyjątkowa, chrupiąca panierka. Panko można kupić w sklepach z azjatycką żywnością lub w sklepach internetowych. Można jednakże użyć do panierowania zwykłych okruchów białego chleba.