Sposób przygotowania:
Smażone krewetki na sałacie
* Sos mango chutney, musztardę, ocet, sól i pieprz wymieszać. Dodać oliwę, wymieszać. Jeśli sos jest za gęsty, dolać ewentualnie 1-2 łyżki wody. Zieleninę opłukać i osuszyć. - Krewetki rozmrozić, naciąć wzdłuż grzbietu i usunąć ciemne jelito. Opłukać i osuszyć.
* Kolendrę opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Papryczkę chili rozkroić, usunąć gniazda nasienne, umyć i drobno posiekać (używać przy tym gumowych rękawiczek). Wymieszać sos sojowy, kolendrę i chili, następnie przez 5 minut marynować w tym krewetki. Białko lekko rozmieszać, zamoczyć w nim krewetki i obtoczyć w panko.
* Ogórek obrać, przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki. Mango obrać, miąższ pokroić w kostkę.
* Olej rozgrzać (właściwą temperaturę ma wtedy, gdy na zanurzonej w nim drewnianej łyżce tworzą się małe pęcherzyki). Krewetki smażyć do osiągnięcia złotorązowego koloru, następnie odłożyć na ręcznik kuchenny do osuszenia.
* Zieleninę, plastry ogórka oraz mango ułożyć na półmisku. Polać sosem sałatkowym, a na wierzchu umieścić usmażone krewetki. Od razu podawać.
DOBRA RADA: Panko, japońska mąka do panierowania, jest lekko doprawiona solą i cukrem. Powstaje z niej wyjątkowa, chrupiąca panierka. Panko można kupić w sklepach z azjatycką żywnością lub w sklepach internetowych. Można jednakże użyć do panierowania zwykłych okruchów białego chleba.
* Kolendrę opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Papryczkę chili rozkroić, usunąć gniazda nasienne, umyć i drobno posiekać (używać przy tym gumowych rękawiczek). Wymieszać sos sojowy, kolendrę i chili, następnie przez 5 minut marynować w tym krewetki. Białko lekko rozmieszać, zamoczyć w nim krewetki i obtoczyć w panko.
* Ogórek obrać, przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki. Mango obrać, miąższ pokroić w kostkę.
* Olej rozgrzać (właściwą temperaturę ma wtedy, gdy na zanurzonej w nim drewnianej łyżce tworzą się małe pęcherzyki). Krewetki smażyć do osiągnięcia złotorązowego koloru, następnie odłożyć na ręcznik kuchenny do osuszenia.
* Zieleninę, plastry ogórka oraz mango ułożyć na półmisku. Polać sosem sałatkowym, a na wierzchu umieścić usmażone krewetki. Od razu podawać.
DOBRA RADA: Panko, japońska mąka do panierowania, jest lekko doprawiona solą i cukrem. Powstaje z niej wyjątkowa, chrupiąca panierka. Panko można kupić w sklepach z azjatycką żywnością lub w sklepach internetowych. Można jednakże użyć do panierowania zwykłych okruchów białego chleba.
kołczu