WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 611]

Smażone medaliony z polędwiczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polędwiczka wieprzowa smażona soute czyli bez panierki, delikatnie przyprawiona. Jest delikatna, soczysta, idealna na obiad.

Smażone medaliony z polędwiczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone medaliony z polędwiczki

 

Sposób przygotowania:

Smażone medaliony z polędwiczki

ETAP 1:

Polędwiczkę wieprzową umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na plasterki o grubości ok. 1 centymetra. Plasterki polędwiczki wykrojone rozbić lekko tłuczkiem tępą stroną lub pięścią.

Medaliony skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem czarnym mielonym i pieprzem ziołowym. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i włożyć medaliony. Smażyć krótko z każdej strony.

Usmażone medaliony wyjąć na ręcznik papierowy a następnie przełożyć na talerz i podać z ulubionymi dodatkami, np. z kopytkami i surówką.

Smażone medaliony z polędwiczki
Usmażone medaliony z polędwiczki wyłożone na ręcznik papierowy
Smażone medaliony z polędwiczki
Medaliony z polędwiczki w trakcie smażenia na oleju
Smażone medaliony z polędwiczki
Surowe medaliony włożone na rozgrzany olej
Smażone medaliony z polędwiczki
Lekko rozklepane i przyprawione plastry polędwiczki