tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Jajka zapiekane z sosem pomidorowym i szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealny pomysł na niecodzienne śniadanie - jajka zapiekane w kokilkach w sosie pomidorowym z papryką, cebulką, pieczarkami, serem, szparagami i boczkiem.

Jajka zapiekane z sosem pomidorowym i szparagami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jajka zapiekane z sosem pomidorowym i szparagami

Na zapiekane jajka

Sposób przygotowania:

Jajka zapiekane z sosem pomidorowym i szparagami
1) Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy solą himalajską ziołową, czosnkiem niedźwiedzim, cukrem i pieprzem ognistym. Paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię i mieszamy. Pieczarki myjemy, obieramy, drobno kroimy i wrzucamy do reszty składników, ponownie mieszamy. Baza pod jajka gotowa.

2) Szparagi gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie, drobno kroimy i wrzucamy na dno kokilek. Zalewamy bazą pod jajka.

3) Wbijamy jajka po dwóch bokach kokilek.

4) Ser żółty tarkujemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy po wierzchu kokilek.

5) Pieczemy do rozpuszczenia się sera i ścięcia się jajek.

6) Boczek podsmażamy lub podpiekamy w piekarniku i układamy z boku kokilki.

7) Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół i układamy na środku, ukladamy koperek i gotowe.
Jajka zapiekane z sosem pomidorowym i szparagami
Na koniec dodajemy pokrojone drobno pieczarki do sosu.
Jajka zapiekane z sosem pomidorowym i szparagami
Szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty, wyciągamy i drobno kroimy.
Jajka zapiekane z sosem pomidorowym i szparagami
Na dno kokilek układamy szparagi i zalewamy bazą pod jajka.
Jajka zapiekane z sosem pomidorowym i szparagami
Po dwóch bokach kokilek wbijamy jajka tak jak na zdjęciu.
Jajka zapiekane z sosem pomidorowym i szparagami
Ser żółty tarkujemy i posypujemy wierzch kokilek.