Sposób przygotowania:
Jajka zapiekane z sosem pomidorowym i szparagami
1) Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy solą himalajską ziołową, czosnkiem niedźwiedzim, cukrem i pieprzem ognistym. Paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię i mieszamy. Pieczarki myjemy, obieramy, drobno kroimy i wrzucamy do reszty składników, ponownie mieszamy. Baza pod jajka gotowa.
2) Szparagi gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie, drobno kroimy i wrzucamy na dno kokilek. Zalewamy bazą pod jajka.
3) Wbijamy jajka po dwóch bokach kokilek.
4) Ser żółty tarkujemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy po wierzchu kokilek.
5) Pieczemy do rozpuszczenia się sera i ścięcia się jajek.
6) Boczek podsmażamy lub podpiekamy w piekarniku i układamy z boku kokilki.
7) Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół i układamy na środku, ukladamy koperek i gotowe.
2) Szparagi gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie, drobno kroimy i wrzucamy na dno kokilek. Zalewamy bazą pod jajka.
3) Wbijamy jajka po dwóch bokach kokilek.
4) Ser żółty tarkujemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy po wierzchu kokilek.
5) Pieczemy do rozpuszczenia się sera i ścięcia się jajek.
6) Boczek podsmażamy lub podpiekamy w piekarniku i układamy z boku kokilki.
7) Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół i układamy na środku, ukladamy koperek i gotowe.