Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Polędwiczka wieprzowa z pieczonymi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatna i krucha część wieprzowiny, jakim jest polędwiczka upieczona z jesiennymi warzywami, m.in. ziemniakami i dynią.

Polędwiczka wieprzowa z pieczonymi warzywami

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa z pieczonymi warzywami

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka wieprzowa z pieczonymi warzywami
Polędwiczkę oczyścić odcinając białe błonki i obficie oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

Olej rzepakowy wymieszać z sosem sojowym, sokiem z cytryny i wszystkimi przyprawami. Ziemniaki i dynię pokroić w mniej więcej jednakowej wielkości kostkę. Dyni obierać nie ma potrzeby.

Cebulę posiekać w piórka, a marchewkę w plasterki. Wszystkie warzywa, razem z ząbkami czosnku, włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C.

Piec przez godzinę, mieszając wszystko parę razy. 

Pod koniec pieczenia warzyw, rozgrzać na patelni masło klarowane. Obsmażyć polędwiczkę po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć mięso do warzyw, dokładając pokrojonego w ósemki pomidora i ponownie wstawić do piekarnika.

Piec, tym razem już bez przykrycia, przez 30-40 minut. W zależności jak dużą mamy polędwiczkę.

Po upieczeniu mięso pozostawić na 10 minut, a potem pokroić w 1 cm plastry. Podawać z warzywami. Smacznego :)

Tagi:

danie