Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Smażone placki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smak mojego dzieciństwa. Uwielbiają je i starsi i młodsi. Można je polać kwaśną śmietaną, ale u mnie zawsze podawano je posypane cukrem.

Smażone placki ziemniaczane

Składniki:

Smażone placki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Smażone placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane 1

Smażone placki ziemniaczane
Obrane ziemniaki dokładnie oczyszczamy. Myjemy.

Ziemniaki obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki.

Placki ziemniaczane 2

Smażone placki ziemniaczane
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o różnej grubości oczek

Ziemniaki trzemy na tarce. Połowę na oczkach grubych. Resztę na oczkach drobnych.

Placki ziemniaczane 3

Smażone placki ziemniaczane
Ziemniaki delikatnie odciskamy na sitku z nadmiaru wody

Odciskamy ziemniaki z nadmiaru wody.

Placki ziemniaczane 4

Smażone placki ziemniaczane
Do tartych ziemniaków dodajemy resztę składników. Doprawiamy

Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajka. Doprawiamy solą i pieprzem.

Placki ziemniaczane 5

Smażone placki ziemniaczane
Placki smażymy na złoty kolor

Na rozgrzany olej wykładamy masę ziemniaczaną. Formujemy placuszki. Smażymy z obydwu stron na złoto. Podajemy na ciepło z cukrem.