Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z gulaszem
Najpierw przygotować masę na placki ziemniaczane. Ziemniaki obrać i umyć, podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę także obrać i pokroić, razem z ziemniakami wrzucić do robota kuchennego i rozdrobnić je, można także zetrzeć je na tarce. Do startych ziemniaków i cebuli dodać jajka, sól, pieprz oraz kilka łyżek maki pszennej. Wszystko wymieszać ze sobą. Można także dodać kminek.Przygotować gulasz. Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub paski. Mięso umyć, pokroić w kostkę i przesmażyć wraz z cebula na oliwie. Gdy sie zrumienią dodać pokrojoną paprykę marynowaną oraz przyprawy i podlać wszystko wodą. Mięso dusić do miękkości podlewając je wodą, aby sie nie przypaliło. Do sosu można dodać także trochę wody z papryki marynowanej. Gdy mięso całkiem zmięknie sos zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną. Jeśli trzeba doprawić ponownie do smaku. Przykryć i wyłączyć. Na drugiej patelni rozgrzać olej i smażyć placki ziemniaczane. Podawać je polane gulaszem.