Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Ziemniaki obieramy i myjemy. Cebule obieramy ze skórki i kroimy na pół. Ziemniaki i cebule ścieramy na tarce na małych oczkach lub w robocie kuchennym. Powstałą podczas ścierania wodę z ziemniaków odlewamy. Do startych ziemniaków i cebuli dodajemy śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia, wbijamy jajko. Całość przyprawiamy solą i pieprzem – ilość według gustu. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy na niego łyżką porcje masy ziemniaczanej i smażymy placki ziemniaczane do zrumienienia skórki z obu stron. Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar oleju. SOS PIECZARKOWY: Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzany olej w rondelku. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, dorzucamy do cebuli i całość dusimy jeszcze przez 5 minut. Następnie pieczarki z cebulą zalewamy śmietaną kremówką i dokładnie mieszamy. W kubeczku mieszamy łyżkę mąki z odrobiną wody. Zagęszczamy nią sos pieczarkowy. Sos jeszcze gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Gotowym sosem polewamy ciepłe placki ziemniaczane.