ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Placki ziemniaczane z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki ziemniaczane podane z twarogiem i wędzonym łososiem

Placki ziemniaczane z łososiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki ziemniaczane z łososiem

 

 

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 3- 4 łyżki śmietany 12%
  • kilka rzodkiewek
  • pęczek zielonej cebulki
  • sól, pieprz
  • 100-150 g wędzonego łososia w plastrach

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z łososiem
ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (połowę na większych, a drugą połowę na małych oczkach), dodajemy mąkę, wbijamy jajko, ewentualnie otręby oraz sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy twaróg, który ucieramy ze śmietaną, dodajemy posiekaną w kostkę rzodkiewkę oraz posiekaną cebulkę, dodajemy sól i pieprz, mieszamy dokłanie. Na patelnie rozgrzewamy olej, na którym smażymy placki ziemniaczane, z dwóch stron aż się zarumienią. Gdy są gotowe ściągamy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na każdy placek kładziemy porcję twarogu a następnie kawałek wędzonego łososia. Smacznego :)
Placki ziemniaczane z łososiem
Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Placki ziemniaczane z łososiem
Twaróg z rzodkiewką i zieloną cebulką
Placki ziemniaczane z łososiem
Wędzonego łososia dzielimy na mniejsze kwałki