sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Smażone ziemniaczane kulki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ziemniaki nie muszą być nudne. Podane w formie smażonych kuleczek w panierce będą ciekawa alternatywa nawet dla frytek.

Smażone ziemniaczane kulki

Składniki:

Smażone ziemniaczane kulki

 

Sposób przygotowania:

Smażone ziemniaczane kulki
Ziemniaki obieramy i gotujemy w słonej wodzie. Po odcedzeniu przeciskamy przez praskę lub tłuczemy. Kiedy przestygną, dodajemy jajko oraz mąkę. Jej ilość zależy od zawartości wody w ziemniakach. Ciasto musi być lepkie. Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim oleju około 3 minuty. Przekładamy na ręcznik kuchenny aby pozbyć się tłuszczu. Ziemniaczki mają chrupiącą skórkę ale miękkie wnętrze.