Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Dufinki - kulki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, małe kuleczki z ciasta ziemniaczanego, obtoczone w bułce tartej i smażone w głębokim oleju.

Dufinki - kulki ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dufinki - kulki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Dufinki - kulki ziemniaczane
Ziemne, ugotowane ziemniaki (np. takie, które zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać do nich jajko i obie mąki. Wszystko dokładnie zagnieść. Gdyby masa zbyt mocno kleiła się do rąk, dosypać trochę więcej pszennej mąki. Z ziemniaczanej masy formować kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Ziemniaczane kuleczki obtaczać w bułce tartej. Wrzucać je do rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na rumiano z każdej strony. Usmażone kuleczki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.
Dufinki - kulki ziemniaczane
Ciasto przygotowane z gotowanych ziemniaków jajka i mąki.
Dufinki - kulki ziemniaczane
Małe kuleczki uformowane z masy ziemniaczanej.
Dufinki - kulki ziemniaczane
Ziemniaczane kuleczki obtaczane w bułce tartej.
Dufinki - kulki ziemniaczane
Kuleczki w panierce smażone w głębokim oleju.