kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Smażone ziemniaczano-serowe nugetsy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

chrupiące ziemniaczane kulki z ciastem ptysiowym z ostrym, paprykowym ciągnącym się serem w środku. Pycha

Smażone ziemniaczano-serowe nugetsy

Składniki:

Smażone ziemniaczano-serowe nugetsy

 

 

  • 1.5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 10 dag ostrego żółtego sera
  • 1 ostra papryczka chilli

 

  • frytura lub olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Smażone ziemniaczano-serowe nugetsy
Wodę zagotować w wysokim garnku z dodatkiem masła i soli, do momentu aż masło się rozpuści. Wsypać jednym ruchem mąkę i ucierać łyżką na małym ogniu aż stanie się szkliste i zacznie odstawać od brzegów. Zestawić z płyty i lekko ostudzić. Dodając stopniowo po jednym jajku miksować łopatkami do wykorzystania ostatniego jajka, aż ciasto nabieże jednolitej konsystencji. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do ciasta, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce, papryczki oczyścić z gniazd nasiennych dodać do sera ugnieść razem. Rozgrzać olej. Z ciasta formować na ręku placuszki, do środka wkładać odrobinę sera z papryką, zamknąć i utoczyć kulkę. Kulki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodatkiem powinna być sałata z winegretem lub inna lekka sałatka, np. colesław.