Sposób przygotowania:
Smażone ziemniaczano-serowe nugetsy
Wodę zagotować w wysokim garnku z dodatkiem masła i soli, do momentu aż masło się rozpuści. Wsypać jednym ruchem mąkę i ucierać łyżką na małym ogniu aż stanie się szkliste i zacznie odstawać od brzegów. Zestawić z płyty i lekko ostudzić. Dodając stopniowo po jednym jajku miksować łopatkami do wykorzystania ostatniego jajka, aż ciasto nabieże jednolitej konsystencji. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do ciasta, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce, papryczki oczyścić z gniazd nasiennych dodać do sera ugnieść razem. Rozgrzać olej. Z ciasta formować na ręku placuszki, do środka wkładać odrobinę sera z papryką, zamknąć i utoczyć kulkę. Kulki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodatkiem powinna być sałata z winegretem lub inna lekka sałatka, np. colesław.