ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 618]

Smażony karaś

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świeża ryba karaś jest bardzo smaczna i zdrowa. Po wypatroszeniu odcięte głowy zostaną wykorzystane do zupy, reszta ryby usmażona na patelni.

Smażony karaś Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Smażony karaś

 

Sposób przygotowania:

Smażony karaś
Z ryby usunąć skrobiąc łuski (ja rybę wkładam do dużej reklamówki i bardzo ostrym nożem usuwam łuski). Po usunięciu wnętrzności odcinam głowę, rybę dobrze opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.

Na talerzu wymieszać mąkę pszenną z tartą bułką, pieprzem czarnym mielonym, solą czosnkową, rybę skropić cytryną i obtaczać dobrze z każdej strony i kłaść na mocno gorący olej na patelni.

Smażyć na złocisto z każdej strony na średnim ogniu, ryba jest doskonała na ciepło na obiad lub na zimno do pieczywa.
Smażony karaś
Zawsze mieszam mąkę pszenną z tarta bułką i przyprawami.
Smażony karaś
Smażyć na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym.
Smażony karaś
Ryba karaś ma bardzo chrupiącą skórkę a wśrodku jest soczysta.
Smażony karaś
Podana z ziemniakami tłuczonymi z masłem, koperkiem.
Smażony karaś