BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Smażony karp wigilijny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam bardzo smacznego karpia smażonego. Karpia przygotowuje się szybko, prosto i jest obowiązkowym daniem na świątecznym stole.

Smażony karp wigilijny Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Smażony karp wigilijny

 

Sposób przygotowania:

Smażony karp wigilijny
Karpia wypatroszyć, oczyścić z łusek. Wypatroszonego karpia dobrze opłukać a następnie osuszyć. Karpia pokroić na kawałki (w dzwonka). Doprawić solą i przełożyć obraną pokrojoną w plastry cebulą. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Wyjąc i panierować najpierw w mące , rozbełtanym jajku z dodatkiem przyprawy do ryb a następnie w bułce tartej.

Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z dodatkiem masła z każdej strony.

Usmażone podawać z plasterkami cytryny.
Smażony karp wigilijny
Karpia wypatroszyć a następnie oczyścić z łusek
Smażony karp wigilijny
Wypatroszonego ,oczyszczonego karpia pokroić na kawałki
Smażony karp wigilijny
Panierować w mące , jajku i w bułce tartej
Smażony karp wigilijny
Panierowane kawałki smażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła
Smażony karp wigilijny
Kawałki smażymy z każdej strony na złoty kolor