Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pstrąg w sosie piernikowym z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryby, bakalie, pierniczki, miód - te wszystkie produkty kojarzą mi się z Wigilią i Bożym Narodzeniem. Postanowiłam połączyć je wszystkie w jedno wyjątkowe danie. Wybierając rybę, postawiłam na delikatnego pstrąga tęczowego.

Pstrąg w sosie piernikowym z bakaliami

Składniki:

Pstrąg w sosie piernikowym z bakaliami

 

Na sos:

  • 1/2 cebuli
  • odrobina oleju
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 50 - 70 g pierniczków bez lukru, czekolady, nadzienia
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek namoczonych we wrzątku
  • 1,5 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz
  • chili

Sposób przygotowania:

Pstrąg w sosie piernikowym z bakaliami

Przygotowanie sosu

Pstrąg w sosie piernikowym z bakaliami
Do przygotowania sosu wykorzystałam m.in. czerwone wino i pierniczki

Cebulę kroimy w kostkę. Orzechy siekamy niezbyt drobno. Pierniki kroimy w kostkę. Rodzynki odsączamy z wody, w której się moczyły.

Cebulę podsmażamy na małej ilości oleju, aż się zeszkli. Dodajemy wino, miód, pierniczki, przyprawy. Podgrzewamy, aż sos się zagęści. Sos blendujemy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Ważne, aby w sosie była wyczuwalna ostra nuta chili przejmująca jego słodycz.

Przygotowanie sosu - c.d.

Pstrąg w sosie piernikowym z bakaliami
Do sosu dodałam też bakalie - orzechy włoskie i rodzynki

Do zblendowanego sosu dodajemy orzechy i rodzynki.

Przygotowanie pstrągów

Pstrąg w sosie piernikowym z bakaliami
Pstrąga układamy na folii aluminiowej, do środka wkładamy bakalie z sosu

Pstrągi oczyszczamy, usuwamy łuski, możemy odciąć głowy i ogony. Środek pstrągów oraz wierzch nacieramy solą, pieprzem i przyprawą do ryb, skrapiamy sokiem z cytryny.

Każdą z ryb oddzielnie układamy na kawałku folii aluminiowej. Do środka ryb wkładamy porcję bakalii z sosu wraz z sosem. Pstrągi owinięte dokładnie folią wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C na 25 minut. Pod koniec pieczenia ryb podgrzewamy sos. Polewamy nim upieczone pstrągi wyłożone na talerze.

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Do pstrągów dobrze pasują np. pieczone ziemniaki.