Sposób przygotowania:
Pstrąg w sosie piernikowym z bakaliamiPrzygotowanie sosu
Cebulę kroimy w kostkę. Orzechy siekamy niezbyt drobno. Pierniki kroimy w kostkę. Rodzynki odsączamy z wody, w której się moczyły.
Cebulę podsmażamy na małej ilości oleju, aż się zeszkli. Dodajemy wino, miód, pierniczki, przyprawy. Podgrzewamy, aż sos się zagęści. Sos blendujemy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Ważne, aby w sosie była wyczuwalna ostra nuta chili przejmująca jego słodycz.
Przygotowanie sosu - c.d.
Do zblendowanego sosu dodajemy orzechy i rodzynki.
Przygotowanie pstrągów
Pstrągi oczyszczamy, usuwamy łuski, możemy odciąć głowy i ogony. Środek pstrągów oraz wierzch nacieramy solą, pieprzem i przyprawą do ryb, skrapiamy sokiem z cytryny.
Każdą z ryb oddzielnie układamy na kawałku folii aluminiowej. Do środka ryb wkładamy porcję bakalii z sosu wraz z sosem. Pstrągi owinięte dokładnie folią wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C na 25 minut. Pod koniec pieczenia ryb podgrzewamy sos. Polewamy nim upieczone pstrągi wyłożone na talerze.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Do pstrągów dobrze pasują np. pieczone ziemniaki.