iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Pieczone pierogi z barszczem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie danie podaję na wigilijny stół. Każdy bardzo chętnie zajada się pysznymi pierogami popijając gorący barszczyk.

Pieczone pierogi z barszczem

Składniki:

Pieczone pierogi z barszczem

Pierogi

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1/4 kostki drożdży,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1 jajko,
  • 1 garść przepłukanej i odciśniętej kiszonej kapusty,
  • 15 małych kurek,
  • 1 szklanka sparzonych suszonych grzybów,
  • 1/2 cebuli,
  • sól i pieprz.

Barszczyk

  • 3 duże buraki,
  • 1 cebula,
  • 2 listki laurowe,
  • pęczek kopru,
  • pęczek pietruszki,
  • 3 gałązki świeżego majeranku(można dodać suszony jeśli nie mamy świeżego),
  • 1 łyżka octu,
  • łyżeczka cukru,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Pieczone pierogi z barszczem

ETAP 1:

Mąkę przesiewamy. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody z cukrem. Do mąki wsypujemy sól, dodajemy drożdże, olej. Masę zagniatamy dodając ciepłą wodę aby ciasto było luźne. Obsypujemy mąką, przykrywamy ścierką i zostawiamy na godzinę. W tym czasie, siekamy kapustę na kawałki, grzyby moczymy we wrzątku. Na łyżce oleju przesmażamy chwilę cebulę, dodajemy kapustę i dusimy 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone grzyby oraz kurki, doprawiamy do smaku pieprzem.

Smażymy do czasu połączenia się smaków. Następnie rozwałkowujemy ciasto, małą miseczką wycinamy koła. Zwilżamy wodą brzegi, na środku układamy farsz. Zlepiamy brzegi. Pierogi smarujemy jajkiem , pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni.
Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy natkę i koper. Dodajemy też pokrojone buraki, listki, majeranek i opieczoną na palniku cebulę. Gotujemy 30 minut. Solimy do smaku, dodajemy ocet i pieprz.

Podajemy pierogi z barszczykiem.