Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kurczak bursztynowy z warzywami i czosnkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kurczak jest pyszny, taki soczysty i idealnie doprawiony. Posiada apetyczny bursztynowy kolor oraz delikatnie czosnkowy smak.

Kurczak bursztynowy z warzywami i czosnkiem

Składniki:

Kurczak bursztynowy z warzywami i czosnkiem

 

  • 3-4 ćwiartki z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy "Kurczak Bursztynowy" (płaskie)
  • 2 łyżeczki przyprawy "Czosnek kolorowy" (płaskie)
  • 1 łyżeczka soli (płaska; lub według smaku)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka

Sposób przygotowania:

Kurczak bursztynowy z warzywami i czosnkiem

Przyprawy:

Kurczak bursztynowy z warzywami i czosnkiem
Sól powinna być dodana według własnego smaku.

Przyprawy połączyć w miseczce.

Warzywa:

Kurczak bursztynowy z warzywami i czosnkiem
Warzywa można pokroić w plasterki lub na kilka kawałków.

Warzywa obrać i pokroić na grubsze plastry.

Przed pieczeniem:

Kurczak bursztynowy z warzywami i czosnkiem
Jak mamy więcej czasu, to kurczaka schładzamy przez 2-3 godziny.

Kurczaka natrzeć mieszanką przypraw i przełożyć do rękawa do pieczenia. Dodać pietruszkę z marchewką. Całość szczelnie związać i wstawić do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na 2-3 godziny.

Pieczenie:

Kurczak bursztynowy z warzywami i czosnkiem
Czas pieczenia zależy od wielkości ćwiartek.

Kurczaka piec w rozgrzanym piekarniku przez 70-90 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia worek rozciąć, dzięki czemu skórka będzie rumiana.