Sposób przygotowania:
Kalafior zapiekany z warzywami i mięsemPrzygotowanie kalafiora:
Z kalafiora usunąć liście i delikatnie wyciąć głąb. Włożyć go do dużego garnka z lekko osoloną wodą i obgotować ok 4 min. by był al dente.
Przygotowanie farszu:
Cebulę i marchew obrać. Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Do zeszklonej cebuli dodać marchew i chwileczkę razem poddusić. Następnie dodać pomidory krojone z puszki. Razem wszystko wymieszać i chwilę dusić na ogniu. Dodać obrane i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
Do naczynia z mięsem mielonym dodać jajko,podduszone warzywa. Wymieszać dokładnie farsz przyprawiają go do smaku solą i pieprzem.
Nakładanie farszu:
Obgotowanego kalafiora wypełniamy bardzo dokładnie przygotowanym farszem. Posypujemy siekanym koperkiem.
Przygotowanie sosu majonezowego:
Majonez mieszamy z obranymi i przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Do majonezu dodajemy posiekany koperek. Mieszamy wszystko. Powstałym majonezem równomiernie smarujemy kalafiora wypełnionego farszem.
Przygotowanie sera :
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Startym serem bardzo dokładnie posypujemy kalafiora obłożonego w sosie majonezowym.
Etap końcowy:
Tak przygotowanego kalafiora owijamy delikatnie w koło folią aluminiową tworząc kulę.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym piekarniku do ok. 190-200 stopni. Pieczemy 50 min. Po tym czasie ściągamy z kalafiora folię aluminiową i pieczemy już bez foli do zrumienienia przez ok. 10 min.