Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 456]

Książka Kucharska: Dania z kalafiora - 30 propozycji

Kalafior zapiekany z warzywami i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo efektowny i smaczny kalafior nadziany warzywami i mięsem mielonym. Zapieczony z majonezem i serem żółtym. Podany tylko z keczupem smakuje wyjątkowo.

Kalafior zapiekany z warzywami i mięsem

Składniki:

Kalafior zapiekany z warzywami i mięsem

na farsz:

  • 40 dag mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 1 duży kalafior
  • 5 łyżek majonezu
  • 10-15 dag sera żółtego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • dodatkowo:
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Kalafior zapiekany z warzywami i mięsem

Przygotowanie kalafiora:

kalafior zapiekany z warzywami i mięsem
Obranego kalafiora obgotować w lekko osolonej wodzie

Z kalafiora usunąć liście i delikatnie wyciąć głąb. Włożyć go do dużego garnka z lekko osoloną wodą i obgotować ok 4 min. by był al dente.

Przygotowanie farszu:

kalafior zapiekany z warzywami i mięsem
Mięso mielone łączymy z podduszonymi warzywami

Cebulę i marchew obrać. Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Do zeszklonej cebuli dodać marchew i chwileczkę razem poddusić. Następnie dodać pomidory krojone z puszki. Razem wszystko wymieszać i chwilę dusić na ogniu. Dodać obrane i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.

Do naczynia z mięsem mielonym dodać jajko,podduszone warzywa. Wymieszać dokładnie farsz przyprawiają go do smaku solą i pieprzem.

Nakładanie farszu:

kalafior zapiekany z warzywami i mięsem
Obgotowanego kalafiora bardzo dokładnie wypełniamy przygotowanym farszem

Obgotowanego kalafiora wypełniamy bardzo dokładnie przygotowanym farszem. Posypujemy siekanym koperkiem.

Przygotowanie sosu majonezowego:

kalafior zapiekany z warzywami i mięsem
kalafiora wypełnionego farszem smarujemy wkoło sosem majonezowym

Majonez mieszamy z obranymi i przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Do majonezu dodajemy posiekany koperek. Mieszamy wszystko. Powstałym majonezem równomiernie smarujemy kalafiora wypełnionego farszem.

Przygotowanie sera :

kalafior zapiekany z warzywami i mięsem
Żółtym serem bardzo dokładnie obkładamy wkoło kalafira

Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Startym serem bardzo dokładnie posypujemy kalafiora obłożonego w sosie majonezowym.

Etap końcowy:

kalafior zapiekany z warzywami i mięsem
Kalafiora obłożonego tartym serem żółtym owijamy folią aluminiową

Tak przygotowanego kalafiora owijamy delikatnie w koło folią aluminiową tworząc kulę.

Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym piekarniku do ok. 190-200 stopni. Pieczemy 50 min. Po tym czasie ściągamy z kalafiora folię aluminiową i pieczemy już bez foli do zrumienienia przez ok. 10 min.