Smażony ryż

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryż wrzucić do gotującej się wody (powinno być dwukrotnie więcej wody, niż ryżu). Gotować pod przykryciem przez ok. 20min.

Smażony ryż

Składniki:

Smażony ryż

 

Sposób przygotowania:

Smażony ryż
Ryż wrzucić do gotującej się wody (powinno być dwukrotnie więcej wody, niż ryżu).

Gotować pod przykryciem przez ok. 20min.

Ugotowany ryż przełożyć do naczynia i ostudzić

Szynkę pokroić w drobną kosteczkę

Pomidor sparzyć wodą, ściągnąć skórkę, wypestkować. Następnie drobno pokroić

Ogórek umyć, pokroić drobno

Rozgrzać wok (lub patelnię), wlać olej

Na olej wrzucić szynkę, pomidor i ogórek – smażyć najdłużej przez minutę

Dodać ryż, doprawić całość do smaku pieprzem i solą. Smażyć przez 2 min.

Danie podawać bezpośrednio po przygotowaniu, gorące.

Tagi:

ryż szynka