Sposób przygotowania:
Smażony ryż
Ryż wrzucić do gotującej się wody (powinno być dwukrotnie więcej wody, niż ryżu).
Gotować pod przykryciem przez ok. 20min.
Ugotowany ryż przełożyć do naczynia i ostudzić
Szynkę pokroić w drobną kosteczkę
Pomidor sparzyć wodą, ściągnąć skórkę, wypestkować. Następnie drobno pokroić
Ogórek umyć, pokroić drobno
Rozgrzać wok (lub patelnię), wlać olej
Na olej wrzucić szynkę, pomidor i ogórek – smażyć najdłużej przez minutę
Dodać ryż, doprawić całość do smaku pieprzem i solą. Smażyć przez 2 min.
Danie podawać bezpośrednio po przygotowaniu, gorące.
Gotować pod przykryciem przez ok. 20min.
Ugotowany ryż przełożyć do naczynia i ostudzić
Szynkę pokroić w drobną kosteczkę
Pomidor sparzyć wodą, ściągnąć skórkę, wypestkować. Następnie drobno pokroić
Ogórek umyć, pokroić drobno
Rozgrzać wok (lub patelnię), wlać olej
Na olej wrzucić szynkę, pomidor i ogórek – smażyć najdłużej przez minutę
Dodać ryż, doprawić całość do smaku pieprzem i solą. Smażyć przez 2 min.
Danie podawać bezpośrednio po przygotowaniu, gorące.