iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Smerfny wafelek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepis na masę jest stary jak świat i pewnie nie jedna osoba już z niego korzystała ja od czasu do czasu do niego powracam.

Smerfny wafelek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smerfny wafelek

 

  • 7 suchych wafli tortowych
  • Masa:
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 dowolne galaretki u mnie szafirowe
  • dodatkowo:
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Smerfny wafelek
Masa: Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać do niej suchą galaretkę i mieszać do momentu rozpuszczenia, następnie dodać śmietanę i zagotować oraz troszkę przestudzić. Wafle kolejno przekładać masą do jej wyczerpania wierzch też posmarować masą i posypać kolorową posypką. Deser odstawić do lodówki, aby zastygł i zmiękł mi najlepiej smakuje po odstaniu kilkunastu godzin. Przed podaniem pokroić ostrym nożem na małe wafelki.
Smerfny wafelek
Do masy galaretkowej dodać śmietanę i zagotować
Smerfny wafelek
po zastygnięciu pokroić na małe kawałeczki