Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Śmietankowe racuszki z kaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ich delikatna i puszysta konsystencja idealnie komponuje się z owocem khaki. I ten śmietankowy posmak!

Śmietankowe racuszki z kaki

Składniki:

Śmietankowe racuszki z kaki

Około 13 sztuk:

  • 1 jajko
  • 100 ml śmietanki 30-36%
  • 50g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kaki

Dodatkowo:

  • olej/masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Śmietankowe racuszki z kaki

Kaki:

Śmietankowe racuszki z kaki
Kaki powinno być pokrojone w niewielką kostkę.

Obrane kaki należy pokroić w niewielką kostkę.

Masa:

Śmietankowe racuszki z kaki
Masa na placuszki powinna być delikatna i puszysta.

Białko należy oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę.
W drugiej misce połączyć żółtko, śmietankę, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia.
Do jednolitej masy wmieszać białko i na końcu pokrojone kaki.

Smażenie:

Śmietankowe racuszki z kaki
Racuszki powinny być delikatnie zarumienione.

Na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa = 1 placuszek.)
Racuszki smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor.

Podanie:

Śmietankowe racuszki z kaki
Placuszki są smaczne na ciepło oraz po ostygnieciu.

Placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z ulubionymi dodatkami.
U mnie placuszki znikają raczej bez słodkich dodatków, ponieważ kaki i ciasto są wystarczająco słodkie.